tisdag 4 augusti 2009

Ute vid kusten


Jag och den yngsta tjejjen åkte ut till västkusten några dagar med hennes hund Saga och vår lillkille i förra veckan.
Vi lånade (som vanligt) mina föräldrars sommarstuga. Läget på huset är underbart. Ligger på strandskyddat område ca 50 m från havet. Huset är ett "åretruntboende" byggt i början på 1900-talet. Trots att ordentliga försök gjorts att räta upp golven, lutar det fortfarande lite i vissa rum (i övervåningen ganska rejält *skratt*).

Lillkillen som nu går ganska skapligt hemma fick plötsligt lite svårigheter. Han såg ofta ut som ett skepp med slagsida.... men inget som han deppade över - här fanns ju massor att upptäcka!

Havet gillade han. Det var ju som ett jättebadkar (han är helt tokig i att bada) och eftersom det var hela 19 gr i vattnet fick han doppa tårna. Klart det inte räckte utan även händerna behövde i och plaska och se där - några sekunder senare var vi båda blöta. Det var INTE populärt när jag bar iväg med honom därifrån.

Dagen efter upptäckte dottern en liten sälunge ca 1 meter lång, en bit nedanför huset. Den låg på sidan och andades tungt. Dess ena öga var inflammerat och den såg inte alls ut att må bra. Dottern hade mött några andra vuxna som tyckte att sälen nog skulle klara sig, så nära vattnet som den låg.

Det blev till att ringa runt för hjälp. Efter att ha pratat med mängder av instanser fick vi reda på att det var Lysekils kommun som ansvarade för sälarna. Till sist fick hon telefonnumret till kommunens skytt som kom ut och konstanterade att den inte skulle gå att rädda, eftersom den dessutom hade diarré, utan han sköt den på plats (och tog kroppen med sig).
Det är så sällan man ser sälungar och att då få se en döende kändes så sorgligt!

Jägaren var otroligt tacksam för att dottern och jag tog oss tid att ringa MEN borde inte det vara en självklarhet för alla!!! Inga djur ska behöva lida i onödan!

Dagen därpå åkte vi ner till Lysekil för att kolla in Womens Match - jättestor seglartävling, och se på Måns Zelmerlöv. Men den enorma bilkön in till staden och de otroligt mörkt hängande molnen gjorde att vi istället tog färjan för att åka hem.
Tur var det - vid färjeläget öppnade sig himlens portar och regnet vräkte ned. Senare hörde vi på nyheterna att tävlingen fått ställas in pga hårda vindar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar